Fotografering under hela dagen

Förberedelser

Dagen för fotograferingen börjar och det är ett gyllene tillfälle att fånga spänning och den ljuva förväntan som finns i luften. Att dokumentera de små ögonblicken och fina detaljer som kommer att förvandlas till minne för många år framöver. Här är det lämpligt att ta bilder på ringar och brudbukett, sminkningen och håruppsättningen för bruden, påklädnad. Det är också då jag inleder med att ta de första porträtt bilder på respektive bruden och brudgum med brudtärnor. Det är mycket fördelaktigt att börja fotograferingen redan vid förberedelser då brudparet i lugn och ro hinner vänja sig vid fotograferingen.

bröllopsfotograf stockholm


bröllopsfotograf stockholm

bröllopsfotograf stockholm

Vigsel

Den mest officiella delen av dagen där fotografens förmåga att snabbt dokumentera viktiga delar sätts på prov. Fotografen kan i detta fall inte påverka ljuset endast genom snabbhet och bra exponering. Det gäller att hinna med de viktiga bitarna som Brudparets ingång, ceremoni vid altarringen, ringbyte, den första kyssen efter att brudparet har ingått äktenskap och utgång från kyrkan. Som kort därpå följs av den traditionella riskastningen / sopbubblor. Sedan är det dags att ta bilder på alla fina gratulationer och varma ord som sägs till brudparet efter ceremonin. Det är viktigt för mig som fotograf att vara diskret.

bröllopsfotograf stockholm


bröllopsfotograf stockholm
bröllopsfotograf stockholm

bröllopsfotograf stockholm
bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

Porträtt

Enligt mig är bland det viktigaste från dagen och därför rekommenderar att avsätta minst 1,5 timme för detta. Bröllopsporträtt kan tas vid lite olika tillfälle under dagen före eller efter vigsel, eller varför inte senare på dagen vid solnedgång. Fokuset hamnar på brudparet och vi får tid att tillsammans skapa de fina porträtt bilderna. Ett tillfälle till för att få fram och gestalta romantik och närhet som finns mellan bruden och brudgum. Det är också den mest estetiska delen av fotodagen där många faktorer spelar in; ljus, väder, val av miljö komposition har stor påverkan på vilken känsla som ska tas fram vid fotograferingen. Den starka solen ger oftast hårda och lite osmickrande skuggor i ansikte. Därför brukar jag föredra att fotografera i skuggan eller motljus under en solig dag. Om det regnar så blir det också svårt för att kameran kan ta skadan, därför är det bra att ha ett ställe med tak i åtanke. Porträttbilder brukar också bli som bäst mot ”neutrala” bakgrunder som inte är så plottriga, då hamnar fokus på brudparet istället. Även här är det passande att ta bilder på de fina detaljer. Sinnestämningen är mycket viktig och det är bra att planera in lite längre tid så att man slipper oroa sig. Man blir som bäst på bild när man är som lyckligast

bröllopsfotograf uppsala
bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala


bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

Middagen

Efter vigseln är det lämpligt att ett gruppfoto utanför kyrkan då alla gäster är samlade och också passa på att ta enskilda porträtt på gästerna. Därefter är det dags för välkomstdrink och middag. Det är passande att börja med att fotografera det fina dukningar och få med detaljerna och även en översiktsbild av lokalen innan gästerna hunnit komma in. Dokumentärt. Även kul att få med maträtterna på bild. Det är viktigt att få med tal som hålls för bruden och brudgum. Detta är även ett tillfälle för fotografen att ta en matpaus för att orka med den långa dagen.

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala

Festen

Nu är vi inne på högtidens slutfas. Det som händer är att tårta ska skäras upp och det måste givetvis dokumenteras. Därefter följer den första dansen som brudparet har tränat på, här är det viktigt att rörelse fångas upp på bild. Därefter kommer bilder på själva festen med alla gäster som. Det är det mest avslappnade delen av bröllopet då den planerade och officiella delen är slut, så kan både brudparet, de nära och bröllopsgästerna slappna av. Det är kul att få med känslor och rörelser på bild under festen.

bröllopsfotograf uppsala

bröllopsfotograf uppsala


bröllopsfotograf uppsala