
VIGSEL OCH BRÖLLOP I STADSHUSET
Hur går det till?
Oavsett om ni är bara 2 eller om ni har en massa gäster är Stadshuset ett fantastiskt plats att gifta sig på. Vigsel är enkel, borgerlig och tar bara 2-3 minuter men desto mer känslosam och minnesvärd särskilt om den förevigas med elegans.

Boka er vigsel i Stadshuset
Att boka 6-12 månader i förväg är en bra idé då det är väldigt populärt att gifta sig i Stadshuset. Dock finns det återbudstider och Det är lättare att få en tid under vinter. Bokning av er vigsel på Stadshuset sker enkelt på Stadshusets hemsida.
Avgiften för vigsel på Stadshuset är 1200:- per par. Innan vigsel ska hindersprövning ha kommit till Stadshuset. Ni kan ansöka om hindersprövning via Skatteverkets hemsida. Intyget är giltigt i 4 månader. Namnet på intyget måste vara det samma som står på era legitimationer. Vigslar kan ske på svenska eller engelska om någon av er inte kan någon av de språken måste tolk bokas in via Stadshuset och det är kostnadsfritt. Vigslar vanligtvis äger rum på lördagar året om och ibland sker vigslar även på vardagar.

Boka fotograf
Det går så fort att gifta sig i Stadshuset så att man knappt hinner blinka. Därför är det extra viktigt att få ert ögonblick dokumenterad. Det är så kul att fotografera vid Stadshuset då det finns både många vackra backgrunder. Kolla in fler bilder och information av hur det är att ha mig som fotograf.
Klädsel, Blommor, makeup artsist och hårstylist.
Det finns ingen dresscode på Stadshuset så man kan komma i vilka kläder man vill oavsett om det jeans och vit Princessklänning eller allt däremellan. Följ ert hjärta med andra ord. Jag avråder att ha klackskor under vinterhalvåret. När det kommer till blommor för er vigsel i Stadshuset så finns det flera duktiga florister som Melody Flowers, Floremija och Min blomsteräng.

Den stora dagen är här!
01 PORTRÄTT
Vi träffas 40 - 50 minuter före er vigsel vid Arkaden och tar porträttbilder och eventuella familje- eller gruppbilder. Porträtten kan också göras efter vigseln eller delas upp i två delar beroende på ert schema och paket. Grymma platser utomhus är “vid vatten” beigea väggar, arken.


02 INGÅNG
Ca 15 minuter innan vigseln går vi in i Stadshusets torn där det står en vakt och ni får tala om hur många personer ni är. Det är max 10 personer inklusive fotografen som får gå in i Stadshuset. Har ni ytterkläder eller väskor som är större än en liten kuvertväska kan man lämna dessa i den bevakade garderoben. Det råder nämligen väskförbud.
03 LEGITIMERA SIG
Vid ingången står ett litet bord och Stadshuset personal välkomnar brudparet. Dit kommer ni fram och legitimerar er och 2 vittnen får skriva på. Vittnen måste vara över 18 år. Om det behövs så ställer jag upp som vittne.


04 DEN MAGISKA TRAPPAN
Nu har vi cirka 10 minuter att ta vackra porträtt inomhus. 2 platser för fotografering är den stora trappan ( kanske den mest fotograferade trappan i Sverige!) och stora fönstret.
I vackra Ovalen sker vigsel, den brukar inte ta mer än 2-3 minuter. Vigselförrättare frågar om ni vill byta ringar och ska ni göra det så lägger man dessa en liten kudde. Ni får frågan “Tager du denna…” och säger ja till varandra!
05 DET STORA STEGET


06 UTGÅNG - GRATTIS NU ÄR NI GIFTA!
Om ni har några gäster så kan det vara en bra idé att fotografera när ni kommer ut från Stadshuset och jublar av glädje. Det är förbjudet att kasta ris eller rosblad men såpbubblor går bra. Har vi inte hunnit med något, så kan vi ta några extra bilder innan ni fortsätter med dagen festligheter.

Bra att veta:
VÄSKFÖRBUD
Av säkerhets skäl råder det en väskförbud och endast väskor i storlek A4 kan tas med till vigselsalen. Det finns en bevakad garderob där ni kan lämna resten av väskorna.
10 GÄSTER
Endast 10 gäster inklusive barn och fotograf får gå in i Stadshuset. Eftersom det är en politisk byggnad brukar inte undantag ges.
TOALETTER
Det finns toalett innei Stadshusets bottenvåning till höger om ingången.
HISS
Om ni eller era gäster är i behov av hiss, så bör ni boka den i förväg. Den finns på motsatt sida av Stadshuset.
REGN
Det finns flera vackra backgrunder i Stadshuset som är under tak. Till exemple arkaden och begea väggar.
RIS ELLER SÅPBUBLOR
Eftersom det är inte tilåtet att kasta ris och rosblad på grund av att det är svårstädat så är min rekomendation att era gäster blåser såpbubblor.
DJUR
Djur får inte komma in i Stadshuset förrutom ledarhundar.



VISSTE DU ATT?
Stadshuset ritades av arkitekt Ragnar Östberg 1902
Det stod klar år 1923 och fyllde 100 år 2023
Med sina 106 m är 7:e högsta byggnad i huvudstaden
Det är cirka 60 par som gifter sig där varje lördag vilket gör Stadshuset till en plats där flest bröllopsbilder tas i Sverige.